Football for Friendship

LEERLINGE OSG SEVENWOLDEN DEELNEEMSTER AAN FOOTBALL FOR FRIENDSHIP
Champions League-weekend Berlijn onvergetelijk avontuur voor Lotte Koot uit Heerenveen

Publicatiedatum: 8 juni 2015

Heerenveen, 7 juni 2015 – Wat een indrukken deed ze op in Berlijn. "Het is allemaal veel groter dan ik had verwacht. Ik ben nog nooit in Berlijn geweest. Alles is zo groot. En zoveel monumenten en zoveel mensen!"

Lotte Koot uit Heerenveen is er een beetje beduusd van. De 14-jarige scholiere van OSG Sevenwolden in haar woonplaats en speelster van VV Heerenveen C3 was één van de twaalf Double Dutchies die deelnamen aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 4 tot en met 7 juni plaatsvond in Berlijn.
Lotte deed er veel nieuwe indrukken op tijdens een bijzonder weekendje Champions League. Een weekend dat donderdag met een treinreis van Amsterdam naar de Duitse hoofdstad begon en de volgende dag een vervolg kreeg met het voetbaltoernooi voor haar en haar team, de Double Dutchies.

Goed begin
Nederland was één van de 24 landen die aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP toernooi deelnamen in het Berlijnse stadion Alte Fösterei. Lotte en haar teamgenoten werden ingedeeld in poule B, samen met Polen en Slowakije. Zij beten het spits af met de wedstrijd tegen Polen. De Double Dutchies hadden nog niet eerder een serieuze wedstrijd met elkaar gespeeld. Dat was niet te merken, want met veel inzet en passie kwam Nederland op 1–0 door een doelpunt van Ajacied Sergiño Dest. Toen FC Den Haag-speler Davy Overes er 2–0 van maakte, gloorde de eerste zege. Toch kwamen de Polen naderbij met een onverwachte tegengoal. Lotte maakte aan alle onzekerheid een einde door de 3–1 te scoren, waarna Sergiño Dest aan de Poolse illusies een definitief einde maakte: 4–1.

De uitslag en de manier waarop de Double Dutchies Polen hun wil oplegden, gaf vertrouwen voor de wedstrijd tegen Slowakije. Het liep helaas anders. De Slowaken zaten er bovenop en lieten de Nederlanders geen ruimte. Bovendien scoorden zij al vrij snel in de wedstrijd en dat was een doffe dreun voor Oranje dat even van slag was en nog een tegendoelpunt om de oren kreeg. Even leken de Double Dutchies terug te komen dankzij een doelpunt van Marvin Renfurm van FC Utrecht. De hoop op een tweede ronde in het toernooi vervloog echter toen Slowakije heel stiekem de 3–1 liet aantekenen. Nederland zette nog wel aan, maar het gat van twee doelpunten kon niet worden gedicht. 

Rapid Wien kampioen
Oostenrijk en Zwitserland plaatsten zich voor de finale die op zaterdag werd gespeeld onder de Brandenburger Tor, waar een Champions League dorp inclusief een heus straatvoetbalveld was gecreëerd en waar duizenden mensen rondliepen in afwachting van de Champions League finale tussen Barcelona en Juventus. Op de tribune zaten de Double Dutchies en keken samen met de andere 21 landen naar de FOOTBALL FOR FRIENDSHIP finale die werd gewonnen door het team van Rapid Wien: 5–2.

Niet alleen voetbal
Zowel op de vrijdag na het toernooi als zaterdag na de FOOTBALL FOR FRIENDSHIP finale bij de Brandenburger Tor bezochten de Double Dutchies verschillende pleisterplaatsen in Berlijn, waaronder het Holocaust monument. Zaterdagavond kwam voor alle teamleden een droom uit, toen zij er getuige van waren hoe Barcelona met 3–1 de Champions League won ten koste van Juventus.

Double Dutchies trendsetters
Double Dutchies slaat op de samenstelling van het Nederlandse team, dat uit zes jongens en zes meisjes bestaat. Nederland heeft daarmee vorig jaar in Lissabon een trend gezet, toen het als één van de zestien deelnemende landen aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project het enige team was met meiden en jongens. Dat trok in het internationale gezelschap de nodige aandacht. Deze trend zette zich dit jaar door in Berlijn, want ook andere landen kwamen nu met meiden in het veld. België (Standard Luik) en Engeland (Chelsea) hadden zelfs een team dat enkel uit meisjes bestond.

De selectie
De twaalf speelsters en spelers zijn geselecteerd via de Stichting LOOT. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. "Uit elke provincie hebben we een speelster of speler geselecteerd", aldus landelijk LOOT-coördinator Tom de Groen. "Zij voetballen niet alleen op topniveau in hun leeftijdscategorie en doen hun schoolwerk naar behoren, maar vallen ook op andere manieren positief op. Dat kan zijn, dat zij daarnaast nog scheidsrechteren, coachen of altijd voor een ander klaarstaan. Leerlingen dus die dat 'extra' hebben waarvoor ze nu worden beloond met de selectie voor de Double Dutchies."

F4F_logo
Bekijk meer foto's
Op de foto:

Lotte Koot uit Heerenveen in duel met twee spelers van Polen
(Foto: VI Images)
 

LotteKoot