Oud-Tanners NK sprint

Kai Verbij heeft zaterdag voor de eerste keer in zijn loopbaan het NK sprint gewonnen. Bij de vrouwen pakte Sanneke de Neeling in Thialf de titel. Zowel Kai als Sanneke zijn oud-leerlingen van het TAlentencollege Noord.

Publicatiedatum: 25 januari 2016

Verbij won de afsluitende 1000 meter in 1.09,14 en hield Ronald Mulder ruim achter zich. De 21-jarige Verbij werd vorig jaar in Groningen nog zevende op het NK sprint, maar was dit jaar ongenaakbaar. Hij won vrijdag de 1000 meter en eindigde eerder op zaterdag als derde op de tweede 500 meter. Hij had met nog één afstand te gaan een voorsprong van 0,64 seconde op Mulder en die marge was ruim voldoende.

Op de kilometer was Verbij zelfs opnieuw de beste, waardoor hij voor het eerst Nederlands kampioen sprint werd. Gerben Jorritsma eindigde dankzij een sterke 1000 meter als derde in het algemeen klassement.

Bij de vrouwen kroonde Sanneke de Neeling zich tot Nederlands kampioene sprint. De 19-jarige sprintster van Lotto-Jumbo eindigde in Thialf op de afsluitende 1000 meter als derde en dat was net voldoende om Marrit Leenstra achter zich te houden.
Leenstra schreef de 1000 meter met een tijd van 1.16,05 op haar naam en ging Margot Boer in het algemeen klassement nog voorbij, maar kwam 0,18 seconden tekort om De Neeling te achterhalen.

De Neeling eindigde in een tijd van 1.16,55 als derde op de vierde afstand, nog achter Ireen Wüst. Ze pakte voor de eerste keer in haar loopbaan de nationale sprinttitel en mag eind februari debuteren op het WK sprint. De Neeling is 19 jaar en 293 dagen en daarmee de jongste Nederlandse sprintkampioene ooit. 

Foto ANP